golden doodle


golden doodle 1.0

(dieren; neologisme)

hond die een kruising is tussen een golden retriever en een poedel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een golden doodle…

is een hond; is een zoogdier; is een dier

  • [Afmeting] kan verschillende afmetingen hebben, afhankelijk van het formaat van de poedel waarmee gekruist is
  • [Kleur] komt in allerlei kleurvariëteiten voor
  • [Uiterlijk] kan een gladde, fleece-achtige of krullerige vacht hebben
  • [Functie] dient als huisdier of als werkhond, bv. als assistentiehond (een geleidehond, signaalhond of hulphond); werd oorspronkelijk gefokt als hypoallergene (dus een minimale allergische reactie veroorzakende) blindengeleidehond
  • [Herkomst of oorsprong] werd oorspronkelijk vooral in de Verenigde Staten en Australië gefokt
  • [Voortbrenging] wordt gefokt door het kruisen van golden retrievers en poedels
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is geen officieel ras; is het resultaat van een bewuste kruising tussen twee rashonden en wordt daarom een hybridehond of designerhond genoemd
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] heeft volgens sommigen een hypoallergene vacht en zou dus geen of hoogstens een minimale allergische reactie veroorzaken, al is dat wetenschappelijk niet bewezen; verhaart nauwelijks, waardoor hij weinig allergieklachten veroorzaakt
  • [Waardering] wordt gezien als lief, intelligent en sociaal
  • [Gelijkenis] is net als de labradoedel het resultaat van een kruising tussen een poedel en een andere hond
  • [Onderscheid of tegenstelling] verschilt van de labradoedel, omdat het daarbij gaat om een kruising tussen een poedel en een labrador-retriever

Algemene voorbeelden


Steeds toont Honigmann de dagelijkse routine van de verzorging, ook met nacht-camera's, die bijvoorbeeld vastleggen hoe golden doodle Kaiko zijn baas Erna helpt bij het omdraaien in bed.

de Volkskrant,

Echte hondenliefhebbers zullen het direct gemerkt hebben: op de cover van Libelle's feestnummer [...] staat een goldendoodle, terwijl we in het nummer zelf spreken over een labradoodle. Dat is natuurlijk een foutje, waarvoor onze excuses! [...]. Hoewel de twee rassen op elkaar lijken, verschillen ze toch echt. Een labradoodle is een kruising tussen een labrador-retriever en een poedel. [...]. Dan de goldendoodle. Dit ras is een kruising tussen een golden retriever en een poedel. Ook goldendoodles zijn vriendelijk, aanhankelijk en echte allemansvrienden.

https://www.libelle.nl/huis-tuin-feestje/foutje-labradoodle-goldendoodle-cover/

Obama kondigde vorige week aan dat hij een puppy zal kopen voor zijn dochters als ze in het Witte Huis gaan wonen. Schattig, vond iedereen. [...]. Maar toen kwam Obama in de problemen. Wat hij over Irak, ziektekostenverzekeringen en de nationale schuld had gezegd, prima, best, allemaal goed, maar hoe zat dat precies met die hond? Hij wilde een goldendoodle, en iedereen viel over hem heen omdat dat een rashond was. Obama zou toch zeker wel een aftands, democratisch asielvuilnisbakje nemen?

https://www.nrc.nl/nieuws/2008/11/10/het-debat-over-de-nationale-hond-is-nog-niet-voorbij-11636638-a333383,

Een Goldendoodle is een kruising tussen een golden retriever en een poedel. Deze hond is in eerste instantie gefokt om honden te krijgen die geen tot weinig haar verliezen, zodat mensen met een allergie ook kunnen genieten van een hond.

http://www.lovi.nl/goldendoodles

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een prachtige golden doodle

Wat een schattige snoetjes allemaal en heb gezien op je profiel dat Yamin uitgegroeid is tot een prachtige Goldendoodle die zijn werk doet als hulphond.

https://www.hondenpage.com/hondenforum/77243/1/de-goldendoodle.php,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2005
Brontaal Engels
Vorm in brontaal golden doodle
Betekenis in brontaal idem
Datering in brontaal 1992
Bedenker Is volgens een brief van Kurt Vonnegut van 17 oktober 1969 voor het eerst gefokt door (of op de boerderij van) Monica Dickens, de achterkleindochter van Charles Dickens.
Bijzonderheden Wordt in het Australisch-Engels ook wel groodle genoemd.